Tor

Tor és un poble que pertany al municipi de la La Tallada d’Empordà, comarca del Baix Empordà. Es troba en un replà elevat sobre la plana, a 1 km de la Tallada. Rep el seu nom d’una antiga torre de la qual no en queda cap resta.

Al nucli antic destaquen cases amb portals dovellats, i casals del segle XVI.

Però l’edifici més important és l’església romànica de Sant Climent de Tor s’esmenta als Rationes Decimarum dels anys 1279 i 1280 com a sufragània de l’església de Sant Esteve de Marenyà.

L’edifici actual és fruit de diferents remodelacions. Actualment, en formen part una nau amb absis semicircular pertanyent al període Romànic i una nau que es va afegir el segle passat.

La part conservada del període Romànic està construïda amb petits carreus de pedra arenosa que formen filades ben seguides i que són propis dels temples del segle XI. Durant els segles XV i XVI s’hi va afegir una capella lateral a l’oest.

També és d’aquest període la fortificació que s’alça sobre el temple, de la qual en resta el mur de sobre l’absis. La resta de la construcció que va convertir la fortificació en terrabastall és del segle XVIII, igual que les obertures del frontis.

LA MEVA: petita població, l’església i poca cosa més.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització