Torà

L’Aguda i Torà, sempre formant una unitat, són esmentats en documents dels anys 1024 i 1034 com a lí­mits de Guissona i de Fontanet.

La Casa de la Vila, en l’època d’esplendor del segle XVI s’hi erigí­ un Hospital de Pobres i una capella dedicada als Sants Metges, que té en una llinda la data del 1589. Aquesta capella i l’edifici construït al costat amb portal de grans dovelles i finestrals platerescs formen ara la casa de la vila.

Torà és una vila i municipi situat al nord-est de la comarca administrativa de la Segarra. El terme municipal comprèn tota la vall de la riera de Llanera fins a la seva confluència amb el riu Llobregós i el conformen un nucli urbà principal i 7 entitats més de població:Cellers, Claret, Fontanet, Llanera, Sant Serni de Llanera, Vallferosa i l’Aguda.

El nucli antic de la població mostra un clos semicircular, format al redós de l’antic castell, amb algunes obertures en els darreres del conjunt, i un vell portal vers migdia. De la primitiva muralla medieval només es conserven alguns trams ( plaça Vila Vella i a la part nord, que limita amb la riera de Llanera). El conjunt és centrat en l’església de Sant Gil, a la qual menen carrerons ben pavimentats, amb arcs, trossos coberts i cases ben restaurades.

L’esglèsia parroquial de Sant Gil de Torà conserva l’orientació i alguns murs de l’època romànica, si bé es va refer en època gòtica avançada, com indica la seva volta, de gòtic florit. La porta de la façana de ponent té data del 1567 i el nom de Mestre Francesc, que indica l’època i l’autor de l’ampliació. Les naus laterals són neoclàssiques, i a l’exterior de l’església es veu una portalada tapiada de grans dovelles. La portalada lateral, que ara s’utilitza com a principal, és d’estil plateresc.

La fundació del convent de Sant Antoni de Pàdua de Torà, fou motivada per un vot dels toranesos en ocasió d’una terrible epidèmia que flagel·là el poble l’any 1688.

Nombrosos edificis d’interès, el pont de les Merites o la plaça de la Font, són altres indrets a visitar.

LA MEVA: interesant población. Cal visitar el seu nucli antic i aprofitar l’estada per visitar l’Aguda, les restes del seu castell i del renovat santuari de Santa Maria.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització