Torelló

El municipi de Torelló està situat al cor de la Vall del Ges, un territori del qual formen part també Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló.

El terme municipal, al sector septentrional de la Plana de Vic, limita al nord amb Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló, a l’est amb Santa Maria de Corcó, al sud amb Manlleu i a l’oest amb les Masies de Voltregà i Orís.

El terme on avui s’assenta el municipi de Torelló era poblat ja a l’època neolítica, com posen de manifest les tombes de les Serrasses. Demogràficament, està documentat que, l’any 1626, 127 famílies vivien a la vila de Torelló.

L’església parroquial de Sant Feliu de Torelló ja existia al 881, fou reedificada en més d’una ocasió, i esdevingué, el 1672, la construcció actual, precedida de dues torres a cada banda de la façana i amb un esvelt campanar.

El santuari de Rocaprevera és el segon temple tradicional de Torelló. Es troba al SW de la vila, a la riba dreta del Ter, enfilat vers el puig de la Guàrdia o de les Tres Creus. Un passeig llarg, ple d’arbres i amb dues fonts ben arranjades, la dels Ocellets i la de Rocaprevera, l’enllaça amb la població.

El santuari és esmentat des del 1402, per bé que segons la llegenda fou fundat el 1280 pel prevere Marc Roca. L’edifici actual fou construït a partir del 1924, d’acord amb el projecte de Josep M. Pericas. La devoció dels torellonencs per la Mare de Déu l’ha adornat i enriquit constantment després del 1936, que fou profanat el santuari i es perdé l’antiga imatge.

LA MEVA: dia lleig per fer fotos. Nucli històric interessant.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització