Tuixent

Tuixent és una població situada al vessant meridional de la Serra del Cadí, a la comarca de l’Alt Urgell.

Fou municipi independent fins a l’any 1973, quan es va unir amb el terme de Josa de Cadí. Actualment és el cap municipal de Josa i Tuixén.

Apareix esmentat l’any 839 en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de la Seu d’Urgell. Hi ha documentada l’existència d’un castell, del qual no en queda cap vestigi.

L’església parroquial de Sant Esteve de Tuixent es troba situada a la part més elevada del poble. Es tracta d’un edifici d’estil romànic del segle XI. A l’interior de l’església es conserva una talla romànica policromada d’una mare de Déu que data de finals del segle XII i un retaule dedicat a sant Sebastià, de finals del segle XVI.

El museu de les Trementinaires, inaugurat l’any 1998 i situat a la planta baixa de l’ajuntament, explica l’ofici de les trementinaires. Aquesta activitat, practicada durant el segle XIX i principis del XX per un nombre important de les dones del poble i d’altres poblacions veïnes, consistia en la recol·lecció de plantes, l’elaboració de remeis i la seva comercialització a gran part del territori català.

LA MEVA: petita població prou restaurada.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Alt Urgell