A l’època medieval es construeix la part més antiga i dins el clos murallat trobem l’església i restes de l’antic castell (segles XII) que ocupava el lloc on ara hi ha l’Ajuntament i la placeta que hi ha davant.
De la muralla que encerclava tot aquest nucli en queden magnífiques mostres, sobretot a la plaça Major, on hi ha una porta d’entrada al recinte i dues torres (una quadrada ‘segles XIII-XIV’ i l’altre circular ‘segles XV-XVI’) molt ben conservades.
L’Església parroquial de Sant Julià, també dedicada a Santa Basilisa, conserva l’absis semicircular i la meitat oriental de la nau de l’antiga església romànica.
L’únic vestigi que resta del castell és un mur d’uns deu metres de llarg per cinc d’alt que actualment està integrat en la paret posterior de la Casa de la Vila.
Verges és coneguda des dels seus orígens i fins l’actualitat, per la processó i dança de la mort. Cada Dijous Sant els habitants de Verges es converteixen en actors per un dia i escenifiquen la processó davant milers de visitants que omplen la població amb motiu del misteri.
LA MEVA: bonica població. Crítica a la falta d’un punt de restauració i elegància urbanística.