Vielha

Viella (en occità i oficialment Vielha) és la capital de la Vall d’Aran. El municipi de Vielha e Mijaran es va constituir el 1970. El seu nom significa, precisament, vila.

Vielha té aproximadament 4.000 habitants i està situada a 974 m. d’alçada. Rodejada de cims que superen els 2000 m., es començà a construir a l’eixample que forma la vall del riu Garona, al seu punt d’unió amb el riu Nere, que travessa la població.

L’església de Sant Miquel, dedicada al sant que va ser també príncep, configura el centre de Vielha al costat de l’edificiporticado de l’Ajuntament, l’Oficina de Turisme, i l’edifici de Correus, i en el seu interior es conserva el preat Crist de Mijaran. Les pintures gòtiques i barroques que es conserven a l’església parroquial de Vielha són altres tresors que no s’han de perdre en visitar el seu interior, mentre que en l’exterior destaca la seva imposant torre octogonal rematada amb un esvelt campanar de pissarra, típic de Val d’Aran.

Els seus carrers o edificis nous han format un interessant nucli comercial on el visitant trobarà tot tipus de comerços especialitzats en esports d’aventura, alta muntanya i neu, productes artesans de Val d’Aran i del Pirineu, articles i serveis de primera necessitat, botigues|tendes de moda, outlets, supermercats, caixes i bancs, a més de l»espitau‘ (hospital), i del complex esportiu Palai de Gèu.

Les avingudes més grans contrasten amb els carrers estrets i cases antigues del casc vell, que amb el temps s’han omplert amb les ofertes més variades culinàries, amb restaurants i bars de tot tipus.

Al municipi de Vielha li van ser annexionats el 1970, els municipis d’Arròs, Vila, Betlan, Escunhau, Gausac i Vilac, amb això va quedar amb un total de 205,7 Km2, i agafant el nom oficial de Vielha-Mijaran. Altres nuclis de població que hi pertanyen són: Aubèrt, Betren, Casarilh, Casau, Mont i Montcorbau.

L’aranès és una varietat de l’occità, del dialecte gascó. És la llengua pròpia de la Vall d’Aran (era Val d’Aran), així com llengua oficial de Catalunya.

Església de Santa Maria de Mijaran de planta basilical orientada, amb tres naus, molt més ampla la central que les dues laterals, que acaben en tres absis, més gran i prominent el central. Inicialment pensada per ser coberta amb fusta per quatre pilars circulars.

La presència del refugi i la seva bona accessibilitat dins d’un entorn forestal de gran interès paisatgístic i proper a Vielha.

LA MEVA: he anat en diverses ocasions per vacances. Per a mi és un lloc especial. És una vall bastant tancada i única al nostre país. Formidable!

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Val d’Aran

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s