Vil.la romana de Torre Llauder

La vil.la romana de Torre Llaude és el jaciment arqueològic d’una vil.la romana que es troba al terme municipal de Mataró, al Maresme. Es troba situat al barri del Pla d’en Boet, a uns 1.300 metres del centre històric de la ciutat, a uns 600 metres del traçat original de la Via Augusta, l’actual Camí del Mig, i a uns 500 metres de l’actual línia de mar.

torre1fotografia: F.Avellaneda

torre15fotografia: F.Avellaneda

Se’n conserva una part de la zona residencial de la vil·la, amb diverses estances distribuïdes entorn d’un atri. Va ser edificada al segle I d.C en els terrenys on hi havia hagut una cella vinaria, i va ser habitada fins al segle V, moment en què s’hi documenta un incendi, un conjunt d’esquelets i l’esfondrament de l’edifici a conseqüència de les flames.

torre14fotografia: F.Avellaneda

torre2fotografia: F.Avellaneda

Pren el seu nom d’una casa pairal fortificada del segle XVIII construïda al voltant d’una torre de defensa del segle XVI, la Torre Llauder, als terrenys de la qual es va documentar l’existència de restes arqueològiques ja des del segle XVII.

torre4fotografia: F.Avellaneda

torre13fotografia: F.Avellaneda

torre8fotografia: F.Avellaneda

torre12fotografia: F.Avellaneda

Des de l’any 1980,el jaciment es troba tancat per una estructura arquitectònica coneguda com a Clos arqueològic de Torre Llauder i protegit amb una carpa.

Que hi trobaràs: atrix, estances, tablinum, triclinium, banys, frigidarium, caldarium, tepidarium, latunes i porxo.

L’any 1964 s’acordà la protecció del jaciment amb la seva declaració com a Monumento Histórico Artístico de Interés Nacional.

LA MEVA: feia anys que ho volia visitar, lloc de pas amb el vehicle. Ens diuen que pròximament excavaran en dues zones més. Ben protegit per aquest clos. La visita guiada per en Xavier, molt interessant.

FITXA TÈCNICA

+restes patrimonials

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s