Vilafranca del Conflent

Vilafranca de Conflent (en francès Villefranche-de-Conflent) és una vila i municipi nordcatalà de la comarca del Conflent. Administrativament és una comuna del departament francès dels Pirineus Orientals.

pobles-vilafrancaconflent

pobles-vilafrancaconflent-2

pobles-vilafrancaconflent-4

pobles-vilafrancaconflent-18

Vilafranca de Conflent és situada al Conflent, a l’aiguabarreig de la Tet i el Cadí. La vila és travessada per la N-116, que uneix Prada i Perpinyà amb la Cerdanya i Andorra.

pobles-vilafrancaconflent-7

pobles-vilafrancaconflent-6

Vilafranca fou fundada en 1090 per Guillem Ramon, comte de Cerdanya. I el 1659, pel Tractat dels Pirineus, va passar a formar part de França.

pobles-vilafrancaconflent-8

pobles-vilafrancaconflent-15

Aquest municipi pertany a l’associació Els pobles més bonics de França. L’any 2008 el conjunt de les 12 fortificacions principals de Vauban a l’Estat francès, entre les quals la de Vilafranca de Conflent, fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

pobles-vilafrancaconflent-10

pobles-vilafrancaconflent-12

La Casa de la Vila és un edifici històric protegit, situat a la plaça de l’Església amb façanes als carrers de Sant Joan i de Sant Jaume. Va ser declarada Monument històric de França.

pobles-vilafrancaconflent-17

El Fort Libèria és una fortificació situat damunt del poble al cim del mont Belloc. Va ser construït el 1681, després de la divisió de la Catalunya entre els regnes francès i espanyol pel Tractat dels Pirineus. El fort s’enllaça al poble de Vilafranca per una escala subterrània de 734 esglaons.

pobles-vilafrancaconflent-11

Sant Jaume és una església romànica, datat el conjunt majoritàriament a la segona meitat del segle XII. El primer esment és de finals del segle XI i fou declarada monument històric l’any 1862, tot i que no es va restaurar fins al darrer quart del segle XX.

pobles-vilafrancaconflent-1

El Tren Groc també conegut com la Línia de Cerdanya (línia de ferrocarril de via mètrica), connecta les comarques de la Cerdanya i el Conflent.

pobles-vilafrancaconflent-19

LA MEVA: com que tinc claustrofòbia, ni escales subterrànies ni les famoses coves. Tot i així, la meva visita completada. Això sí, tinc pendent de fer la línia del Tren Groc.

FITXA TÈCNICA