Vilallonga de Ter

Vilallonga de Ter és un poble i municipi de la comarca del Ripollès. Se situa a la Vall de Camprodon i és travessat pel riu Ter.

El lloc de Vilallonga és conegut des del 1011, i l’església de Sant Martí des del 1183. Al seu terme tenien propietats el monestir de Ripoll i el de Camprodon, però el domini senyorial era de la família Catllar o Descatllar, senyors del castell de Catllar, que s’aixecava en un penyal a la dreta del Ter,

L’església, dedicada a sant Martí, apareix esmentada per primera vegada en un document del 1183. L’estructura basilical de l’església, amb tres naus, és d’una tipologia poc freqüent en les construccions d’aquella època existents al Ripollès.

L’actual cloquer, de torre quadrada, és una ampliació de la doble espadanya antiga, però sense dubte, és l’absis l’element més interessant del temple. La cornisa, molt bella, fa uns petits arcs i mostra una execució molt acurada.

És un municipi molt escampat i li corresponen els poblets de la Roca de Pelancà, Abella i Tregurà. Aquest últim amb dos veïnats: el de Baix i el de Dalt. Al seu voltant es despleguen els diversos veïnats de Vallvigil, Comalets, el Cros, Llebro i el Catllar.

LA MEVA: petita població escampada al voltant de la carretera que dur a Llanars o Setcases.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització