Les troballes d’època prehistòrica del Molí, del neolític, i la Rajoleria Robert, de l’edat del bronze, constitueixen, a hores d’ara, les evidències més reculades de la presència humana en el terme de Vilassar de Mar.
És un municipi de la comarca del Maresme (Barcelona), de relleu pla, la seva economia es basa en la floricultura i els serveis.
Temple Sant Joan de nova planta que conserva el campanar i la portalada de l’antiga església del segle XVIII. El seu orgue és una peça excepcional i data de 1936.
Les edificacions més notables són:
Durant els segles XV i XVI, per mor de les incursions de corsaris barbarescs que sovintejaven en el nostre litoral, es construïren nombroses torres de guaita i de defensa. En el terme de l’actual Vilassar de Mar se n’alçaren tres: can Nadal (fotografia), can Mir i can Rufau o Lledó de Mar. Aquest torre pertanyia a una masia fortificada de finals del segle XV, és de planta circular, oberta al segon pis i té una finestra gòtica d’arc conopial.
La Sènia del Rellotge és l’actual seu del Museu de la Marina. A la façana hi destaca un gran rellotge amb un grup escultòric.
Ca l’Amat és una casa de dos cóssos d’estil neoàrab. En destaca la decoració amb esgrafiats i ceràmica.
Can Bassa, casa modernista amb façana decorada amb importants grups escultòrics i rematada per una torreta. S’han perdut els pinacles de pedra, que remataven la façana, i la barana esculturada de l’escala.
LA MEVA: molts hi hem passat de llarg pel davant amb cotxe o amb tren per anar a Barcelona. Cal endinsar-se per descobrir aquesta població i fer el recorregut de la Ruta dels Indians. Jo us he exposat una part d’aquesta ruta.