Vilobí d’Onyar

Vilobí d’Onyar és un municipi de la comarca de la Selva que forma part de l’àrea urbana de Girona. El seu terme municipial comprèn tres pobles: Salitja, Sant Dalmai i Vilobí. Aquest últim és el centre administratiu. Està situat a l’extrem nord-est de la depressió prelitoral, a la conca mitjana del riu Onyar, que travessa el terme de nord-est a sud-est.

La primera documentació escrita on apareix Vilobí, en aquell moment coneguda com Villa Albini, data de l’any 882. Un dels seus personatges més destacats va ser el remença Pere Antoni, que va participar a la crisi de la pagesia catalana al segle XV.

Sant Esteve de Vilobí s’enmarca dins de la tradició postbarroca de la segona meitat del segle XVIII. Forma part de l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Està dedicada al patro del poble, Sant Esteve màrtir.

El temple va ser construït al segle XVIII sobre l’antiga capella romànica del castell, que ocuparia el lloc de l’actual presbiteri. És un edifici de planta de creu llatina amb capelles laterals i absis carrat.

El Castell de Vilobí es troba a l’extrem nord del recinte urbà i és l’origen de la població. La seva situació en una plana molt oberta, sensa cap protecció natural, fa pensar que no va tenir un paper decisiu en la defensa del país, encara que va servir de refugi dels veïns del poble, en moments de perill.

El castell és una edificació del segle XII amb l’afegit, a la part de llevant, d’una façana d’estil neogòtic i unes torres del segle XIX. És una obra declarada bé cultural d’interès nacional.

Plaça dels oficis antics.

L’aeroport internacional Girona-Costa Brava està situat en aquest municipi, a 12 km de la ciutat de Girona. La seva ubicació estratègica fa que estigui molt ben comunicat amb la Costa Brava, Barcelona i els Pirineus.

LA MEVA: conegut pel seu aeroport i castell. 

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització