El Croscat és un antic volcà situat entre els municipis de Santa Pau i Olot (Garrotxa), al nord-oest de la vila, el més alt de la regió volcànica de la comarca d’Olot, de 786 msnm i 800 m de diàmetre de base. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Té forma de ferradura. De tipus estrombolià, el seu con és el més gran de la península Ibèrica, amb 160 m d’alçada. Té el cràter en un dels vessants. Al cim hi ha les restes d’una antiga torre de defensa.
Aquest volcà va tenir dues erupcions importants: una fa 17.000 anys i l’altra fa 14.000 anys.
Tot i que la primera fou més important, en aquell temps ja hi havia humans, per la qual cosa devia ser força perillosa, ja que la lava de la primera erupció es va estendre fins a uns 20 km quadrats.
Després aquest volcà fou explotat com a pedrera, d’aquí el seu estat actual. Aquest volcà estigué durant 25 anys dedicat a l’explotació de greda.
El volcà de Santa Margarita és un volcà apagat de 700 m d’altitud situat a la regió volcànica d’Olot. Es troba al pla de la Cot, a l’oest del municipi de Santa Pau, i forma part també del Parc Natural de la zona vocànica de la Garrotxa. Va entrar en erupció fa uns 11.000 anys.
És un dels més importants del sector, de 682 m d’altitud i la seva extensa boca, que avui és un prat, té uns 2000 m. de perímetre. Al mig del pla format pel cràter hi ha l’ermita de Santa Margarida, d’origen romànic i que dóna nom al volcà.
A 20 minutss a peu des de Santa Pau, el volcà de Rocanegra és un con volcànic amb cràter en forma de ferradura que té un gran interès científic i pedagògic per la seva morfologia i per les seves roques.
De fet, es creu que podria ser el més recent de la Zona Volcànica de la Garrotxa, ja que s’han trobat cendres del volcà Croscat just per sota dels piroclastos que formen el volcà Rocanegra.
Volcà de Montsacopa, és un volcà que actualment és envoltat per la ciutat d’Olot, entre els barris de Sant Francesc, del Morrot i del Pla de Baix. Té una superfície de 23,69 ha és una reserva natural del parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa segons la Llei 2/1982.
És l’últim volcà que es va sorgir al pla d’Olot. Va entrar en erupció fa uns 100.000 anys i el seu cràter arrodonit és producte d’una erupció estromboliana poc explosiva primer i d’una de més explosiva (freatomagmàtica) després. Va emetre un modest corrent de lava cap al nord-oest (el Morrot), que és retallat per la riera de Ridaura.
LA MEVA: la zona volcànica de la Garrotxa és molt espectacular.