Cruïlles és una vila del Baix Empordà que actualment forma part del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, del qual n’és el centre administratiu i és on hi ha l’ajuntament. Va disposar de municipi propi fins al 1973, quan es va fusionar amb Monells i Sant Sadurní de l’Heura per formar el municipi actual.
L’element més singular i més ben conservat és la torre de l’homenatge, construïda durant la segona meitat del segle XI, actualment isolada al bell mig de la plaça, que s’unia a la fortalesa del castell pels costats de migdia i de llevant.
De les muralles, destaquen l’angle NO i la torre de planta quadrada, actualment adossada a una casa que hi ha a l’extrem SE del recinte. Dels portals que menaven intramurs, es conserva el sector meridional.
L’església parroquial de Santa Eulàlia de Cruïlles, consagrada l’any 1062. No conserva restes de l’edifici romànic. L’església actual és una obra d’època barroca, segles XVII-XVIII.
El Monestir de Sant Miquel de Cruïlles està situat al cim d’un petit Pujol a ponent de la població. Sembla que es va alçar en un indret habitat a l’època romana. Al segle XI depenia del monestir de San Michele della chiusa, a Itàlia. L’església és de tres naus i a l’interior es conserven restes de pintures romàniques de gran importància. Cal destacar el doble fris de lleons que es troba a l’absis central i el bes de Judes que és al transsepte. També hi ha una pica monolítica de pedra del segle XIII i l’ossera, on descansen les restes d’Elisabet d’Hongria, que va morir el 1294.
LA MEVA: molt petita població amb un important patrimoni.