La processó de Verges i la dansa de la mort

La primera documentació coneguda que esmenta la Processó de Verges és de mitjans segle XVII. Un (abril 1666) autoritza la processó en la nit de Dijous Sant, citant-la com “la professó que en semblant nit se acostuma de fer per los llocs acostumats de dita vila”.

verges12fotografia: F.Avellaneda

La processó que fa la Confraria el Dijous Sant o Divendres Sant -aquesta confraria és la que va organitzar la Processó fins que es va constituir el Patronat de la Processó, el 1954. Des del segle XVII, la Processó s’ha representat sense grans interrupcions. Durant els anys 2009-2011, la direcció de la processó la tindrà el cantant de Verges Lluís Llach amb l’objectiu de renovar-la per adaptar-la al segle XXI tot mantenint la tradició.

verges14fotografia: F.Avellaneda

verges13fotografia: F.Avellaneda

verges9fotografia: F.Avellaneda

verges11fotografia: F.Avellaneda

La Processó de Verges, que s’escenifica únicament la nit de Dijous Sant, conserva les característiques més tradicionals d’aquesta mena de representacions de Setmana Santa. Els actes s’inicien a les 5 de la tarda amb una desfilada de les Manaies (romans), que fan un recorregut pels carrers del poble, sortint i acabant a l’ajuntament.

verges2fotografia: F.Avellaneda

verges3fotografia: F.Avellaneda

Durant les dues hores que dura la desfilada, les manaies van a buscar les imatges que s’han engalanat a diferents punts del poble i les acompanyen en formació fins a l’església, o restaran exposades fins a la nit, quan passaran a formar part de la processó.

verges5fotografia: F.Avellaneda

verges8fotografia: F.Avellaneda

verges7fotografia: F.Avellaneda

verges1fotografia: F.Avellaneda

Menció especial mereix la Dansa de la Mort, una dansa macabra possiblement d’origen medieval, en la qual uns esquelets dansen al so d’un tètric timbal.

La Dansa apareix per primera vegada a la representació de la Plaça Major, després s’afegeix a la Processó i la culmina, com hem dit, adorant el Santíssim dins de l’Església.

LA MEVA: hi he estat dos anys. Si has de tornar a casa de lluny es fa una mica passat. Tot així, recomano anar-hi almenys per una vegada. Ara bé, aquesta processó és quelcom de més, l’escenificació teatral, la processó, la dança de la mort i el pas de les espelmes.

FITXA TÈCNICA

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s