Monestir de Sant Joan de les Abadesses

El monestir de Sant Joan de les Abadesses va ser fundat pels comtes Guifré el Pelós i Guinedella a l’indret on ja consta, des de l’any 880, l’existència d’una església dedicada a sant Joan Baptista. Consagrat set anys més tard, s’establí al monestir una comunitat de monges benedictines goverdana per Emma, filla dels comtes. La succeïren en el càrrec quatre abadesses més fins que, l’any 1017, Benet VII extingí la comunitat. En el seu lloc, s’hi erigí una congregació de canonges regulars agustians que, malgrat les intromissions dels comtes de Besalú, s’afermà en el cenobi.

santjoanmonestir1_phixrfotografia: F.Avellaneda

santjoanmonestir2_phixrfotografia: F.Avellaneda

A mitjan selge XIX s’extingí la colegiata i el monestir assumí les funcions de parròquia, que a hores d’ara continua sent.

santjoanmonestir3_phixrfotografia: F.Avellaneda

santjoanmonestir5_phixrfotografia: F.Avellaneda

El claustre, segle XV, fou aixecat per substituir un claustre romànic anterior. Al seu voltant es desplegaven les dependències canonicals. El 2 de febrer de 1428, un moviment sísmic provocat l’enfondrament i pèrdua d’un dels claustres romànics, substituït poc després pel claustre gòtic actual.

santjoanmonestir6_phixrfotografia: F.Avellaneda

La capella dels Dolors, segle XVIII-XIX, capella del Santíssim. El presbiteri és cobricelat per una cúpula amb decoració barroca.

santjoanmonestir7_phixrfotografia: F.Avellaneda

El retaule de sant Agustí, segle XIV, d’alabastre dedicat a sant Agustí, autor de la regla que observaven els canonges, la comunitat religiosa que visqué al monestir des de 1017 fins a 1879.

santjoanmonestir10_phixrfotografia: F.Avellaneda

santjoanmonestir14_phixrfotografia: F.Avellaneda

santjoanmonestir8_phixrfotografia: F.Avellaneda

El Santíssim misteri, segle XIII, és un grup escultòrit format per set imatges que representen el Davallament de Crist de la creu. Foren realitzades al 1251 i col.locades a la capella central de la girola de l’església.

santjoanmonestir11_phixrfotografia: F.Avellaneda

santjoanmonestir12_phixrfotografia: F.Avellaneda

El museu conserva obres de pintura, escultura, orfebreria i teixit procedents del monestir que van del segle VIII al XX. Cal destacar l’important conjunt de peces textils i indumentària religiosa.

LA MEVA: un bon començament a la visita és l’audiovisual de 10 minuts, molt ben fet. Cal observar el conegut grup escultòric del Santíssim Misteri i visitar el museu, en un dels monestirs més importants del nostre país.

FITXA TÈCNICA

+monestirs

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s