Badalona romana

Els fons, la majoria d’època romana, pertanyents a l’antiga ciutat de Baetulo (l’actual Badalona), declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya l’any 1995.

patrimoni.baetulo6

patrimoni.baetulo5

patrimoni.baetulo4

patrimoni.baetulo8

Actualment al subsòl de l’edifici del Museu, es poden visitar les restes de les Termes i del Decumanus maximus, un dels conjunts arqueològics d’època romana més importants de Catalunya.

patrimoni.baetulo3

patrimoni.baetulo1

També s’hi pot veure l’exposició permanent, que mostra sobretot peces de la Baetulo romana entre les quals destaquen la Venus de Badalona, les pollegueres de la porta de la ciutat o la tabula hospitalis.

patrimoni.baetulo2

A part de l’edifici principal, el Museu compta amb diferents subseus situats molt a prop. Es poden visitar jaciment romans museïtzats.

La Casa dels dofins

La casa està organitzada al voltant d’un pati central o atri amb un impluvium per recollir l’aigua de la pluja, pavimentat amb mosaic. Les habitacions principals de la casa s’obren a l’atri; una d’elles, el tablinum, situada a l’est, era la sala on es rebien les visites.

patrimoni.dofins1

En un costat de l’atri hi ha el triclinium o menjador, amb un paviment d’opus sectile, format per plaques de marbre. Per una porta s’accedia al cubiculum o dormitori, pavimentat amb mosaic.

patrimoni.dofins2

patrimoni.dofins3

Al sud de l’atri hi ha quatre habitacions que donen a un peristil o jardí. La més gran és un oecus o menjador d’estiu que tenia al davant un petit estany.

patrimoni.bofill5

Al fons de la casa hi ha un pati amb tres dipòsits i restes de forns destinats a la producció i l’envasament de vi. Al pati s’accedia des del cardo maximus (via en sentit muntanya-mar).

El Jardí de Quint Licini

S’hi conserva la piscina del jardí d’una casa de Baetulo, construïda a finals del segle I dC, que possiblement va pertànyer a Quint Licini, membre d’una poderosa família de patricis i protagonista d’un pacte d’hospitalitat signat amb els badalonins el 98 dC que es va recollir a la tabula hospitalis.

patrimoni.eljardi1

patrimoni.eljardi2

patrimoni.eljardi4

patrimoni.eljardi3

La visita ens submergeix en l’ambient d’un jardí romà, gràcies a la il·luminació, a la incorporació de sons i a una espectacular projecció en realitat virtual. Disposa de mòduls tàctils per a invidents.

LA MEVA: Si hi vas, desconectaràs del present per anar al passat amb imatges i sons! La visita guiada, una mica llarga, més de tres hores.

FITXA TÈCNICA

+restes patrimonials

Deja un comentario