Castelló d’Empúries

El nucli antic de Castelló d’Empúries forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònica de Catalunya.

El centre històric de la vila presenta un entramat de carrers estrets. Al marge dels edificis destacats, molts d’ells d’origen medieval, les cases que conformen l’entramat corresponen a construccions dels segles XVI-XVII, amb diverses reformes efectuades entre els segles XVIII-XIX. Són grans casals de planta rectangular.

La Basílica de Santa Maria, també coneguda com la Catedral de l’Empordà o de Castelló d’Empúries, és una gran edifici gòtic que va ser construït entre els segles XIII i XV. Tot i que parts del temple estan basades en un edifici romànic  previ, com per exemple la torre del campanar. De la basílica  cal destacar el pòrtic gòtic.

El palau dels comtes, fundat l’any 1317, es va situar extramurs, de manera similar als altres que hi havia llavors a Castelló.

També destaca la presó  medieval (s.XIV), un dels pocs edificis penitenciaris de l’antic règim que han sobreviscut fins als nostres dies. Al nord, té el portal adovellat i dues finestres reixades a la façana. A l’interior, les petites cel·les es distribueixen a l’entorn d’un pati central. A l’interior de les cel·les s’han conservat uns quants grafits fets pels presoners en diferents èpoques.

El convent de Santa Clara va ser el primer convent de clarisses de la diòcesi de Girona i ha previscut fins a l’actualitat. El nou edifici s’alça en el terme de Fortià.

Al nucli medieval de Castelló hi havia diverses comunitats que van tenir un paper crucial en el procés de convertir la vila en la important capital que va arribar a ser. Entre aquestes hi havia l’Aljama hebrea (administració jueva), important comunitat jueva que s’estenia al districte de l’Empordà, el qual regia amb lleis i costums propis.

La sinagoga antiga de Castelló d’Empúries fou una de les primeres construïdes en la meitat nord de Catalunya.

LA MEVA: població molt bonica, agraïda en continguts i monuments, amb una Basílica espectacular. Caldrà provar els bruels.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s